Odborári v slovenskom Volkswagene vyhlásili štrajkovú pohotovosť

02.10.2012 Bratislava

Bratislava 1. októbra (TASR) - Zamestnanci automobilky Volkswagen Slovakia sú od dnešného dňa v štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je nedohoda so zamestnávateľom na požiadavkách, ktoré by mali byť zahrnuté do novej kolektívnej zmluvy. Jednou z nich je aj navýšenie platov o 6,8 %. TASR o tom informoval šéf odborov v spoločnosti Zoroslav Smolinský.

"Naše požiadavky sú zlepšiť sociálne a finančné istoty pre zamestnancov. Zamestnávateľ naše požiadavky neakceptuje. Zasekli sme sa v 9. kole rokovaní, a preto sme vyhlásili štrajkovú pohotovosť," priblížil Smolinský. V sociálnej oblasti podľa neho zástupcovia zamestnancov požadujú navýšenie platenej prestávky pre zamestnancov a zlepšenie pracovných podmienok na pracoviskách.

"Vo finančnej oblasti požadujeme valorizáciou nielen dorovnať infláciu, ale takisto navýšenie taríf. Naša požiadavka je navýšenie taríf o 6,8 %. Chceli sme tiež dohodnúť inflačnú doložku na rok 2013. Zamestnávateľ tieto naše požiadavky neakceptuje," doplnil Smolinský s tým, že vedenie Volkswagenu navrhuje zvýšenie platov o 3,2 %.

Odborári sú podľa ich šéfa pripravení na ďalšie rokovania a diskusiu o nových podmienkach, ktoré navrhne zamestnávateľ. Zároveň sa však pripravujú aj na tvrdšie opatrenia. "Práve preto sme vyhlásili štrajkovú pohotovosť a uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Keď príde ponuka zo strany zamestnávateľa a uvidíme, aká bude, potom budeme ešte rokovať. Možnosť ostrého štrajku ale nevylučujeme," pripustil Smolinský.

Vedenie Volkswagen Slovakia (VW SK) predložilo v rámci kolektívneho vyjednávania ponuku, na základe ktorej majú byť od januára 2013 zvýšené tarifné mzdy o 3,2 %, potvrdil hovorca spoločnosti Vladimír Machalík. Automobilka podľa neho zamestnancom ponúkla zároveň aj dve jednorazové platby vo výške 100 eur, v závislosti od dĺžky trvania kolektívnej zmluvy.

"Po minulé roky sa obe strany v téme tarifné mzdy riadili zdravým rozumom. Vzhľadom na vyostrenú situáciu na trhu to isté očakávame aj v tomto roku," reagoval na požiadavky odborov vedúci pracovných vzťahov vo VW SK Boris Michalík. Zároveň vyjadril presvedčenie, že dosiahne s odbormi dohodu aj tento rok.

V navrhovanej novej kolektívnej zmluve zostávajú podľa Machalíka zachované všetky výhody firemného sociálneho programu, ako je letný dovolenkový príspevok vo výške 60 % a vianočný príspevok do výšky 100 % priemernej mesačnej mzdy zamestnanca. "Okrem toho VW SK v tomto roku vyplatil tarifným zamestnancom historicky najvyššiu odmenu za hospodárske výsledky 2011 a bonus za flexibilitu spolu v priemernej výške 1100 eur na zamestnanca," dodal hovorca spoločnosti.
 

Vyberte región